خبرگزاری مهر، گروه بین الملل - رامین حسین آبادیان: کمیساریای عالی انتخابات عراق امروز شنبه با صدور بیانیهای از آغاز سکوت انتخاباتی در سراسر این کشور از صبح امروز خبر داد. این در حالی است که انتخابات پارلمانی زودهنگام فردا یکشنبه برگزار میشود.
پس از آن، «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق یک پست توئیتری در خصوص فرایند رأیگیری ویژه برای نیروهای نظامی و امنیتی در انتخابات پارلمانی، منتشر کرد. نخست وزیر عراق در این زمینه گفت: فرایند انتخاباتی ویژه نیروهای نظامی و امنیتی با موفقیت به پایان رسید. الکاظمی در ادامه افزود: گام اول انتخابات محکم برداشته شده است و این روند با مشارکت گسترده عموم ملت عراق در راستای انجام وظیفه ملی تکمیل میشود.
در نهایت مرحله اول انتخابات پارلمانی سرنوشت ساز عراق عصر روز گذشته به پایان رسید و اعلام شد که ۶۹ درصد از واجدین شرایط در انتخابات مشارکت داشتهاند. نخستین مرحله از انتخابات پارلمانی زودهنگام با هیچ مشکل امنیتی مواجه نشد. آنچه که امروز شاهد آن هستیم، این است که برخی رسانهها بر طبل کاهش مشارکت در انتخابات پارلمانی میکوبند.
در همین ارتباط، خبرنگار مهر گفتگویی را با «محمد علی الحکیم» کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی ترتیب داده است که مشروح آن را مطالعه میکنید.
*همانطور که میدانید انتخابات پارلمانی زودهنگام عراق قرار است فردا یکشنبه برگزار شود. آنچه که اهمیت دارد تغییراتی است که در قانون انتخابات اعمال شده است. تغییرات در قانون انتخابات در چه زمینههایی انجام شده است و چه پیامدهایی به دنبال خواهد داشت؟
بر مبنای قانون جدید انتخابات عراق، احزاب سنی در این دوره از ۷ تا ۹ کرسی بیشتر در مقایسه با ادوار گذشته انتخابات برخوردار خواهند بود در خصوص مسأله قانون انتخابات عراق چند نکته وجود دارد. نکته اول این است که تعداد حوزههای انتخاباتی در قانون جدید انتخابات به ۸۳ حوزه افزایش پیدا کرده است. این در حالی است که پیشتر ما شاهد وجود تنها ۱۸ حوزه انتخاباتی در استانهای مختلف بودیم. اکنون ۸۳ حوزه انتخاباتی وجود دارد و این بدان معناست که در هر استان چندین حوزه به صورت منطقهای وجود دارد.
افزایش تعداد حوزههای انتخاباتی در عراق موجب خواهد شد تا نمایندگان لیستهای مستقل آراء بیشتری را کسب کنند. این افزایش در تعداد حوزههای انتخاباتی به هیمنه احزاب و جریانهای سیاسی بر انتخابات پایان میدهد. امروز نگاههای مردم به سمت مناطق و حوزههای انتخاباتی خود دوخته شده است. در این میان برخی احزاب نیز نسبت به قانون جدید انتخابات نگران هستند و گمان میکنند که با شیوه جدید، آراء لازم را کسب نخواهند کرد.
بر اساس قانون جدید انتخابات اکنون دیگر با قاطعیت نمیتوان گفت که کدامیک از لیستهای ائتلافهای سیاسی میتوانند به عنوان پیروز انتخابات لقب گیرند. باید به این مسأله هم اشاره کنم که در این دور از انتخابات اهل تسنن ۷ تا ۹ کرسی بیش از ادوار گذشته انتخابات کسب خواهند کرد. علت این مسأله هم آن است که انتخابات، منطقهای شده است. قانون جدید میتواند تمامی معادلات انتخابات پارلمانی را تغییر دهد.
*طی هفتههای گذشته اخبار و گزارشهای متعددی در خصوص هزینههای برخی کشورهای عربی در انتخابات عراق منتشر شده است. به نظر میرسد که سران این کشورها به دنبال تأثیرگذاری بر فرایند انتخابات هستند؟ برخی کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس از مداخله در انتخابات چه اهدافی را دنبال میکنند؟
صرف اموال هنگفت در انتخابات عراق توسط برخی رژیمهای عربی اهداف مختلفی را دنبال میکند. از جمله این اهداف برهم زدن ثبات سیاسی در عراق است. کشورهای عربی و حتی برخی کشورهای غربی و در رأس آنها ایالات متحده آمریکا به خوبی میدانند که روی کار آمدن افراد شایسته و کارآمد در عراق موجب شکل گیری ثبات در این کشور میشود. از همین روی آنها با صرف اموال هنگفت به دنبال ایجاد بی ثباتی در عراق هستند.
ثبات عراق، امنیت رژیم صهیونیستی را به خطر میاندازد. این درست همان چیزی است که برخی کشورهای عربی را نگران ساخته است. تلاشهایی هم که اخیراً در اقلیم کردستان برای عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی انجام شد، برای ایجاد بی ثباتی در عراق بود. همچنین کشورهای عربی با صرف اموال خود به دنبال آن هستند تا گروههایی در عراق روی کار آیند که با حضور نظامی آمریکا در این کشور مشکلی نداشته باشند.
*آیت الله سیستانی اخیراً بیانیهای را در خصوص مشارکت مردم در انتخابات و نحوه این مشارکت صادر کرده است. صدور این بیانیه چه تأثیری بر انتخابات عراق خواهد داشت؟
بیانیه آیت الله سیستانی در خصوص انتخابات عراق بیانیه مهمی بود. در این بیانیه مردم به حضور آگاهانه و مسئولانه در انتخابات دعوت شدند. من شخصاً معتقدم که بیانیه آیت الله سیستانی مسیر انتخابات را عوض خواهد کرد. با توجه به این بیانیه من بر این باورم که فردا در خصوص میزان مشارکت یک غافلگیری در انتخابات عراق رقم خواهد خورد. ملت عراق به دنبال تغییر است و از شرایط کنونی خسته شده است.
به نظر میرسد که مردم عراق با هدف تغییر کامل معادلات سیاسی در عراق در انتخابات پیش روی مشارکت خواهد کرد. به هر حال، همه چیز به میزان مشارکت مردم عراق بستگی دارد. البته باید به این مسأله نیز توجه داشت که صندوق رأی تنها عامل ایجاد تغییر در کشور نیست، بلکه عوامل دیگری نیز در این مسأله دخیل هستند.
حضور آگاهانه و مسئولانه مردم در انتخابات نیز در تغییر مسیر اداره کنونی کشور سهیم است. اگر انتخاب مردم عراق افرادی شایسته و دارای پیشینه درخشان باشند، قطعاً تغییر رقم خواهد خورد. اما اگر اینچنین نباشد، نمیتوانیم منتظر تغییر در عراق باشیم. درست به همین دلیل است که آیت الله سیستانی در بیانیه مهم خود بر لزوم مشارکت آگاهانه و مسئولانه در انتخابات تأکید کرد.
نظر شما